niedziela, 15 września 2013

Ciasto czekoladowe czyli Mississipi Mud Pie

Przepis z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie Świata" z działu kuchnia amerykańska. Ciasto bardzo czekoladowe, jak ktoś lubi takie ciasta na pewno to ciasto pokocha:-)



Przepis na małą tortownicę 21 cm średnica:

Spód:
200 g kruchych, miękkich herbatników,
60 g masła,
szczypta soli,
60 g dobrej, ciemnej czekolady

Środek czekoladowy:
180 g ciemnej czekolady,
120 g masła,
4 duże jajka,
180 g cukru,
200 l śmietany kremówki 30 %

Wierzch:
100 l śmietany kremówki 30 %,
1-2 łyżki cukru pudru

Herbatniki zmielić w malakserze. Czekoladę na spód rozpuścić z masłem i szczypta soli. Połączyć z herbatnikami, wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuścić czekoladę na środek razem z masłem. Przestudzić. W dużej  misce ubić jajka razem z cukrem aż otrzymamy masę o dwukrotnie większej objętości. Miksując dodać śmietanę, po czym wieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Masę przelać na spód z ciasteczek i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Na koniec ubić kremówkę z cukrem pudrem i rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. przypomina czekoladową chmurę nigelli msi być obłędnie dobre

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda smakowicie :) Właśnie przymierzam się do zrobienia - ale nie wiem, co mam zrobić z żółtkami... Czy 'ubić jajka' znaczy zmiksować i żółtka i białka, czy też ubić tylko białka, a potem coś jeszcze zrobić z żółtkami...? Będę wdzięczna za wyjaśnienie, bo bardzo bym chciała wypróbować ten przepis! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubić całe jajka z cukrem aż powiekszą objętość dwukrotnie. Najlepiej mikserem mieszadełkiem do ubijania białek lub zwykłą trzepaczką. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedź! Wczoraj zrobiłam to ciasto i zgodnie z oczekiwaniami jest bardzo smaczne (mimo, że się za bardzo spiekło) i ma ciekawą konsystencję (spód twardszy i mniej słodki, a góra miękka, wilgotna, i czekoladowa). Dziękuję!

      Usuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)