poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe

To ciasto jest niezawodne, zawsze się udaje, dodatkowo można go zrobić dużo wcześniej, bo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i pyszne nawet tydzień po upieczeniu. Przepis dostałam od mojej Mamy, którą serdecznie pozdrawiam :-)



Przepis na formę keksówkę 35x11:
2 szklanki mąki,
1 i pół szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka imbiru (proszek),
4 jajka,
1 i 1/4 szklanki oleju,
4 szklanki startej marchewki ( średnie oczka)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać najpierw suche składniki, dodać jajka, marchew i olej stopniowo. Wszystko dobrze wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem,.
Piec około 1 godzinę lub trochę dłużej - do suchego patyczka. Zostawić do przestudzenia w piekarniku.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. mniam mniam mniam :)
    ciasta marchewkowe to jest to :)
    Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Witam, bedzie mi miło jak cos napiszesz:-)